понеділок, 4 листопада 2013 р.

Визволення Дніпропетровська

Історико-краєзнавча година "Битва за Дніпро"
В цьому році  Дніпропетровщина відзначає переможну та водночас трагічну дату - 70-у річницю визволення Дніпропетровська від фашистських загарбників, 70-у річницю, коли фашистські війська залишили нашу землю.



До цієї дати 24 жовтня для учнів 5-Б класу була проведена історико-краєзнавча година "Битва за Дніпро". Провела захід бібліотекар   Савчук С.І. Учні прослухали хвилюючу розповідь про відважну дівчину Галину  Андрусенко, яка була підпільницею в окупованому фашистами місті та Героїв Радянського Союзу Івана Рудніченко, майора Кротова, льотчика Вдовенка, штурмана Гомоненка, генерал-лейтенанта танкових військ Ю.Г. Пушкіна за матеріалами книги Є.Білоусова "Славетні імена Придніпров' я".

  Година пам'яті...День пам'яті...Війна і перемога...Біль і пам'ять...Слухали, мовчали, думали...Закарбувалося в дитячих серцях. А це і є перемога - пам'ятати нашу історію. І навіть всевладний час не в змозі стерти з нашої пам'яті згадку про ті страшні і величні події. Пам'ятаємо і воєнні події на території нашої малої батьківщини, рідної та любої нам Дніпропетровщини. І зараз, в ці жовтневі дні згадуємо події, які передували її звільненню від окупації, згадуємо яким "мертвим" та безлюдним  було наше місто після визволення.
А далі в електронному читальному залі  діти, затамувавши подих, дивилися хвилюючу хроніку форсування Дніпра, звільнення Дніпропетровська від фашистів та документальні кадри зруйнованого війною міста.  Видно було, що ці документи не залишили їх байдужими,  вони були схвильовані та вражені побаченим. Бо перед їх очами наполегливо билися в тяжких боях , гинули, але перемагали сотні тисяч радянських солдат, звільняючи нас від рабства, а наші землі - від фашистської навали.  Відеоматеріал підготувала  бібліотекар  Забеліна В.М.
Визволення Дніпропетровська, як і визволення Дніпропетровської області та всієї України, проходило крок за кроком, район за районом, місто за містом. Надзвичайно важко було нашому народу здобути Перемогу. Майже кожен шматок нашої землі облитий кров'ю людей, які вчинили героїчний подвиг заради наступних поколінь. Ми будемо пам'ятати це завжди!

Немає коментарів:

Дописати коментар