пʼятницю, 23 липня 2021 р.

Всесвітній день китів і дельфінів

 Це свято було засновано в 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія, після 200 років нещадного винищення, ввела заборону на китобійний промисел. Заборона діє і понині і означає, що в усьому світі полювання на китів заборонене. Саме цей день вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців.

Цікаві факти

 Дельфін — найрозумніше китоподібне, яке входить в десятку найбільш високорозвинених тварин планети. Дельфіни можуть врятувати потопаючу людину, можуть лікувати від різних хвороб за допомогою «спілкування». - У водах світу мешкають близько 40 видів дельфінів. Більшість з них живуть в мілководних районах тропічних і помірних океанів, а п’ять видів живуть в річках. - Дельфіни — м’ясоїдні тварини. Риба, кальмари та ракоподібні включені в їх список їжі. 260-фунтовий дельфін з'їдає близько 33 фунтів риби в день. - Дельфіни дуже товариські, живуть в групах, які полюють і навіть грають разом. В одній зграї дельфінів може бути більше 1000 членів. - У дельфінів гострий зір як у воді, так і поза нею. Вони чують частоти, що в 10 разів перевищують слух дорослої людини. Їх почуття дотику також добре розвинене, але у них немає нюху.


 Кити поєднують в собі зовнішні характеристики риби, при цьому у них є легені, вони виношують і народжують дитинчат. Китоподібні мають найбільші розміри серед тварин: синій кит (блакитний кит) в дорослому стані досягає середньої довжини тіла 25 м (найбільші — до 33 м) і маси 90−120 т. Період вагітності синього кита — 11 місяців.  - Самці горбатих китів, знайдені у водах США, співають «пісні» в шлюбний період у водах поблизу Гавайських островів, в Карибському басейні і в інших місцях. Пісні можуть тривати до 20 хвилин і бути почутими за багато миль. - Синій кит — найбільша тварина, яка колись лише існувала. Він може вирости до більш 27 метрів в довжину і важити, як 24 слона — це понад 150 000 кг. - Серце синього кита — найбільше в світі, його вага становить близько тонни. 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар