суботу, 16 травня 2020 р.

День Європи в Україні


День Європи - особливий для українців день - Долина - Долинська ... 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента №339/2003 від              19 квітня 2003 року.
      Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об'єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи  нарощування військової техніки) та віддтати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало "наріжним каменем Європейської федерації". Завдяки об'єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі. Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати "День Європи". У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро - Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
В 2020 році День Європи в Україні  припадає на 16 травня. Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та  невід'ємною частиною європейської спільноти - великої родини, об'єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день - чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об'єднаної Європи. Памятаймо, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас. Щиро вітаємо вас з Днем Європи!

Немає коментарів:

Дописати коментар