вівторок, 28 квітня 2020 р.

Як поліпшити стосунки з батьками?

Книга Степана Процюка розповідає  про непрості стосунки з батьками підлітків, про те як обрати вірний шлях у житті, про мрії і  першу закоханість... Можливо, повість  дасть якісь підказки в складному життєвому лабіринті... 
Отже, пропонуємо вам досить  серйозну тему, а саме: як налагодити стосунки із батьками, які досить часто бувають дуже непростими. 
Рекомендації для підлітків

Одним із найважчих завдань підліткового віку -  стати незалежним і одночасно зберегти хороші стосунки із батьками. Повір, важко не лише тобі. Батьки часто відчувають себе відкинутими і ображеними. Багато батьків перебувають у тому віці, коли запитують себе, що ж вони уже встигнули за життя, і що ж далі. Багато з них можуть переживати депресію, якщо вони не досягли чогось, про що мріяли і чого хотіли – як у професійній сфері, так і в особистісній. Деякі батьки не можуть змиритися з тим, що їх діти уже не діти. Довгий час ти був сенсом їхнього життя і ось зараз ти поводишся так, ніби вони тобі більше не потрібні. І вони запитують себе: «І що ж тепер?». І тому твоя бунтарська поведінка лише додає батькам невпевненості в собі і у своєму майбутньому. 

                    
  Налагодження стосунків із батьками принесе користь обом сторонам

Віриш чи ні, але батьки можуть стати корисним ресурсом, щоб дізнатися про усе, що тебе цікавить – побачення, стосунки, секс, стрес, школу (це список, мабуть, безкінечний) – вони це все уже проходили. Так, їх досвід може відрізнятися від твого, проте вони можуть розповісти такі деталі і нюанси, про які не показують по телебаченню і не розкажуть в інтернеті. Тобі може бути соромно щиро порозмовляти з батьками. Вони можуть здаватися неприступними, і ти не знаєш, як до них підійти з тим, що тебе турбує. Проте батьки на те й батьки, щоб підтримати і допомогти тобі у разі потреби. Не бійся. Ось декілька способів як підготувати і себе і батьків для розмов на більш делікатні і серйозні теми:      
 Пам’ятай: ніколи не пізно почати налагоджувати стосунки з батьками, незважаючи на теперішню ситуацію.
  Спробуй знайти спільні інтереси або хобі із батьками. Інколи просто проводити більше часу разом – допомогти мамі з приготуванням їжі, відкласти телефон під час спільної вечері і поговорити, поцікавитися їхніми справами і розповісти про свій день у школі – уже хороший перший крок.
  Знайди час для розмов, коли нічого не буде вас відволікати.
  Спробуй розпочати з менш незручних тем, як от школа, друзі і таке інше. 
Як навчитися приймати і поважати їх думку і цінності:
  Буть готовим до того, що думка батьків може відрізнятися від твоєї. На будь-які питання. Їхнє сприйняття базується на їх власному досвіді, так само як і твоє – на твоєму. Не сприймай одразу усе «в штики» і не істери, що «ніхто мене не розуміє». Вислухай і спробуй зрозуміти їх. Ти точно почерпнеш щось корисне для себе, якщо не будеш негативно на усе реагувати.
  Не намагайся навмисне бунтувати проти батьків. Так, інколи хочеться піти наперекір суто з принципу – я не буду робити те, що від мене вимагають, я сам в праві вирішувати, як мені жити. Але от признайся собі, часто всередині ти розумієш, що вчинив би саме так, як того хотіли батьки. Від такої непокори не будуть щасливими ні твої батьки, ні ти.
  Якщо у вас з батьками категорично різні погляди, спробуй довести свою думку фактами і підтвердженою інформацією, а не сварками. 
Можливо, саме для тебе і твоєї сім’ї будуть дієвими інші способи. Спробуй знайти методи, які підійдуть тобі. Головне, не бійся – батьки не кусаються. А якщо й кусаються, то ці «рани» болітимуть значно менше, аніж від холодних стосунків у сім’ї.
Як показують дослідження, близькі стосунки у сім’ї та підтримка з боку близьких знижують рівень ризикованої поведінки з боку підлітків, такої як вживання алкоголю та наркотиків, необдумані статеві стосунки, а також попереджують виникнення депресії.

Зроби крок назустріч своїм батькам –і, можливо, ти побачиш, що не такі вони уже й погані, ці дорослі…                                                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар